top of page
  • Obrázek autoraLori

Devil's Garden, Arches: Na trek Ďáblovou zahradou

Aktualizováno: 1. 4. 2022

Přestože americké národní parky lze snadno poznat i z auta, snažili jsme se vždy počítat při návštěvě s časem i na nějaký ten příležitostný trek. V Arches jsme si vybrali hned dva. Krátkou procházku k Delicate Arch a Primitive Trail Loop v Devil's Garden. Ten druhý začíná kousek od stejnojmenného kempu a rozhodně ho doporučujeme nevynechat. Najdete na něm totiž jedny z nejznámnějších a nejkrásnějších oblouků v celém národním parku.


Navajo Arch, Arches, obrjen
Navajo Arch

Hned na úvod raději dodáme, že se jedná o trek trošku náročnější a cesty nejsou dobře značené. Pro méně zdatné, je ale ve stejné oblasti několik jednodušších variant. Nezapomeňte se na trek dobře vybavit a vzít si s sebou hodně vody (ne jako my, půl litrovou lahvičku). Obzvlášť v letních měsících se musíte připravit také na pořádné horko.


Landscape Arch; obrjen
Landscape Arch

My s Obrem jsme to vzali trochu lehkovážně a na trek jsme vyrazili až k páté hodině večer. Na okruh o délce 12 km jsme tak měli necelé tři hodiny světla a vězte, že to s fotografem, který se pořád někde zastavuje, "Protože je přece parádní světlo!" nestačí, poslední 3-4 kilometry jsme tak šli úplně potmě. Vhledem k tomu, že byla druhá polovina října, vyhnuli jsme se horku a celý trek jsme naopak absolvovali v mikinách a nakonec i v bundě.


Na trek se vyráží od Devil's Garden Trailhead a cestu rozhodně nemůžete minout. Značí ji nejen velká cedule, ale také značná řádka turistů. Nebojte se ale, většina z nich, jak už to ostatně v amerických parcích bývá, půjde jen nejkratší, dobře značený okruh a zbytek treku si tedy užijete v relativním soukromí. Množství lidí se láme přibližně u Landscape Arch, kde také mizí široká cesta a dále trek pokračuje stezkou do skal.



Navazuje krásná procházka mezi jednotlivými oblouky, na které upozorňují jen sem tam umístěné kovové cedule. Dávejte tedy pozor, abyste některý z nich zbytečně neminuli. Čeká vás Partition Arch, Navajo Arch a po delší chvilce také Double O Arch.


Partition Arch; obrjen
Partition Arch

Všechny tři oblouky mají něco do sebe a každý trochu jinak. Partition Arch je taková oblouková klasika a dá se z něj krásně vyhlédnout do okolní nekonečné krajiny. Navajo Arch je zase jako kousek jiného světa, ve kterém se rozhodně budete chtít na chvilku zastavit a zrelaxovat. Přímo nad vámi se potáhne majestátná skalní stěna, která vás náhle oddělí od okolní krajiny.

Double O Arch budete možná chvilku hledat, protože cesta k němu je nedbale značená, ale rozhodně stojí za to. Jedná se o dva oblouky na sobě, což je rozhodně impozantní, zvlášť pokud dorazíte v podobnou dobu jako my a opřou se do nich poslední paprsky slunce.


U posledního jmenovaného oblouku začíná také nejnáročnější část treku tzv. Primitive Trail. Cesta samotná není ani tak náročná fyzicky, i když pár skalek si vylezete, jako psychicky. Vede totiž křivolace a navádí vás jen náhodně umístěné značky z nakupených kamenů, které zde vysázeli turisté před vámi, a které se v různých vzdálenostech objevují mezi skalami. Najít cestu opravdu není snadné, a já proto znovu připomínám, abyste se na cestu nevydávali zbytečně pozdě, pokud samozřejmě neplánujete nouzově přespávat v poušti mezi kojoty a škorpiony.


Double O Arch, Arches, Obrjen
Double O Arch

Nám se naštěstí ze skal podařilo vymotat do setmění, i když jen proto, že jsem Obrovi v druhé polovině treku zakázala sáhnout na foťák, a na skalní útvar Angel jsme se podívali jen z dálky. I tak jsme ale poslední část cesty přes poušť šli už úplně potmě a orientovali se jen přibližně podle hvězd.


Devil's Garden Trail byl rozhodně to nejhezčí, co jsme v Arches viděli a doporučujeme nevynechat, a pokud jste fyzicky zdatní, nezkracovat. Celý okruh má leccos do sebe a rozhodně si ho užijete.


 

Devil's Garden Primitive Trail Loop

Délka: 12,5 km (4 hodiny)

Malebnost 5/5

Náročnost: 4/5

Hospod na cestě: 0

Výdaje: - vjezd do nár. parku Arches

S sebou: dostatek vody

Upozornění: není k dispozici mobilní signál, nejasně značeno






fotogalerie od Obrjen:








19 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page