top of page
  • Obrázek autoraLori

Angels Landing, Zion: Turistická atrakce, která stojí za to

Aktualizováno: 1. 4. 2022

Zion byl nepochybně jedním z top parků, které jsme navštívili a rozhodně se do něj plánujeme zase vrátit. Už jen proto, že jsme kvůli špatnému počasí nestihli The Narrows trail. Za jeden slunečný den, který nám ovšem v Zionu vyšel, jsme ale mimo jiné stihli jeden z nejoblíbenějších a také nejnáročnějších treků tohoto národního parku, a to hike na Angel's Landing. Ostrý hřeben s řetězy, už podle fotek spíše pro otrlé. Byť se jedná o turistickou atrakci a potkáte tu opravdu hodně lidí, výlet opravdu doporučujeme nevynechat. Pokud tedy samozřejmě netrpíte závratěmi.




Na trail, který má tam a zpět asi 8 km se vydáváme už docela pozdě, tedy kolem třetí odpoledne. Volíme proto raději svižnější tempo. Začínáme od Grotto Trailhead a hned ze startu začíná v serpentinách stoupání do červených skal nad námi. Cestou nahoru nás čeká převýšení asi 500 metrů.


Angels Landing Trail je nejoblíbenějším trailem v Zionském národním parku. Obrňte se tedy trpělivostí a připravte se na velké množství lidí. Stezka se klikatí prudce nahoru a vás čekají v její první části nádherné výhledy na zelenou oázu v údolí pod vámi tolik kontrastující s cihlovou červení okolních hor.


Téměř celý Angel's Landing je jeden krasný výhled do krajiny. Cesta je až k nástupu na poslední úsek velmi pohodlná, většinou široce vyhoblovaná do skály, i když ve střední části narazíte také na písek. Svým tempem ji tedy zvládne určitě každý.



Co už ovšem každý nezvládne, je závěrečných 500 metrů, kdy začínají řetězy po výrazném hřebeni na samotný vrchol Angels Landing. O tom, že tento poslední úsek není vhodné podceňovat svědčí také to, ze si tento trail každoročně vyžádá jednu až dvě oběti, které spadnou dolů do propasti.



Velká část cestovatelů se proto před řetězovým úsekem zastaví a nahoru se nevydá. Přesto osob, které se rozhodnou vrchol pokořit není málo. A bohužel velká část z nich jsou naprostí zelenáči. Společně s vámi tedy na vrchol lezou celé skupinky vystrašených turistů v teniskách, kteří zcela zjevně přecenili svoje schopnosti. Řetězový úsek je navíc obousměrný, takže se s nimi potkávate neustále.

Na druhou stranu, pro nás středoevropany navyklé na Slovenské řetězy, co navíc mají i pořádné vybavení je Angel's Landing pohoda. Kromě úvodního nástupu, který budí respekt, je zbytek trasy docela široký a i relativně bezpečný. Nesmíte mít akorát závrať z chůze po samotném hřebeni. My s Obrem jsme měli oba pohorky a ferratové rukavice a poté, co jsem já sama překonala strach, šlo se hezky. Za největší nebezpečí jsem pak s odstupem času vyhodnotila právě zmíněné zelenáče. U nejednoho z nich bylo totiž velké riziko, že spadnou a vezmou nás dolů s sebou.

Když se vám podaří poslední úsek pokořit, je vám odměnou, mimo vší té záplavy adrenalinu, krásný výhled do Zionského údolí. Nahoře je navíc docela dost místa, kde posedět a rozhled si pořádně vychutnat.


 

Angel's Landing Trail

Délka: 8 km (2-4 hodiny)

Malebnost 5/5

Náročnost: 4/5

Hospod na cestě: 0

Výdaje: - vjezd do nár. parku Zion

S sebou: dostatek vody

Upozornění: špatný mobilní signál

fotogalerie od Obrjena (www.obrjen.cz)



56 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page