top of page
  • Obrázek autoraLori

Letecky s miminem

Na Silvestra 2021 se nám za vybuchování ohňostrojů narodila dcerka Olivie. A protože razíme teorii, že narozením potomka aktivní život rodičů končit nemusí, vzali jsme ji na další výlet s sebou. A docela brzo, ve třech měsících. Tenhle článek je souhrn rad, které se nám při cestování letadlem s malou (zatím) osvědčily.


Od kdy s miminkem létat?

To je na vás jako na rodičích. Jediné, co vás omezuje, je nálada vašeho miminka a pravidla jednotlivých aerolinií. Ty ale umožňují dětem létat poměrně brzy. Například s Wizzairem můžete s miminkem na klíně letět od 14 dní a s Ryanair již od 8 dní věku vašeho drobečka. Zvažte si ale jestli to vaše dítko zvládne a také jestli má, případně jaký má denní režim. Obecně se doporučuje létat spíše v nočních nebo brzkých ranních letech, když ještě miminko po většinou spí a nebude tak zbytečně znuděné nebo otrávené cestou v letadle. My letěli v 6:00 z Vídně, a malá celou cestu krásně prospala.


Co se týče nálady miminka, osvědčilo se nám zatím sledovat vývoj Olivie na anglické aplikaci "The Wonder Weaks." Aplikace mapuje vývoj dětí. Vypozorovali jsme, že je Oliva při každém milníku trochu nesvá a plačtivá, rozhodli jsme se tedy neplánovat výlety v těchto rizikovějších obdobích.


Výběr aerolinky

Pokud cestujete s miminkem, prý je vhodné vybírat levné charterové lety. Jsou na nich totiž většinou pasažéři pocházející z podobné oblasti jako vy. Máte tak podobnou imunitu a ohrožují vás s největší pravděpodobností jen takové bakterie a viry, na které je náš organizmus už zvyklý. Tohle pravidlo, které jsem si kdysi vyslechla na jedné přednášce o cestovní medicíně, nebylo v našem případě vůbec složité dodržet. Většinou se totiž rozhodneme vyrazit tam, kam jsou zrovna v danou chvíli nejlevnější letenky. Nízkonákladové společnosti tak v našem případě vedou.


Typ letenky

Pro děti do dvou let se kupují takzvané infant letenky. Letenky bývají za pevnou cenu a není k nim sedadlo. Předpokládá se totiž, že mimčo bude sedět mamince na klíně. K datu vydání tohoto článku činila infant cena u Wizzair i Ryanair částku 25€. Může se vám tak zvláště na levnějších letech stát, že vaše letenka bude o hodně levnější než letenka vašeho dítěte, a to k ní paradoxně není ani to sedadlo. K letence si můžete zdarma vzít u Wizzair kočárek nebo sedačku, u Ryanair dokonce dva typy dětského vybavení (kočárek, sedačka nebo dětská skládací postýlka).


Dítě má automaticky letenku přiřazenou k jedné z vašich a sedí tedy s vámi. I tak ale doporučujeme, abyste si připlatili za místenky a měli tak kontrolu nad tím, kam vás systém usadí. Při manipulaci s miminem a dětským pásem se zvláště ve stísněných prostorách letadla hodí druhá pomocná ruka, oceníte tedy, pokud bude váš partner sedět vedle vás. Já osobně jsem ocenila místo u okna, kde jsem měla pohodlí a soukromí na kojení s Obrjenem vedle sebe.


Pokud chcete, aby vaše dítko mělo vlastní sedadlo, což se může hodit zvlášť na delší lety, měli byste si správně k infant letence zakoupit ještě jednu. Přesný postup jsme ale zatím nezkoušeli, tak vás nechceme mást neověřenými radami. Pamatujte ale na to, že dítě musí být v sedačce, a sedačka musí mít atest do letadla a dá se zacvaknout do leteckého pásu. To jestli jej má nebo nemá, ověříte na stránkách výrobce vaší sedačky.


Kočárek na letišti

Pokud cestujete s kočárkem, můžete si vzít libovolný typ. Nezáleží na tom jestli je to golfáč, nebo korba. Podstatné je jen to, aby šel složit. Kočárek si pak k Infant letence můžete vzít až přímo k letadlu. Ještě předtím vás ale čeká bezpečnostní kontrola. Na té budete muset kočárek rozložit, a poslat jej rentgenem na kontrolu. S dítětem v náručí mezitím projdete bezpečnostním rámem, počkáte až vám kočárek zkontrolují a jedete dál. Kočárek vám vezmou až přímo u letadla a dají ho do zavazadlového prostoru, vy se mezitím s mimčem zajdete usadit.


Z čeho jsme byli nepříjemně zaskočení, byla skutečnost, že nám při příletu kočár hned nevrátili a přijel až na výdej zavazadel. Kdybychom to věděli, určitě bychom Olivii na přílet lépe oblékli a nemusela bych jí místo čepičky vázat improvizovaný turban z plínky. Na obou letištích (Roma Fiumichino a Vienna Schwechat) nám kočárek přivezli na výdeji zavazadel na konkrétní pro to určené místo. Nečekejte tedy na kočárek na běžícím pásu, ale hledejte patřičný piktogram poblíž.


Taška pro mimino na palubu

K infant letence máte většinou nárok na druhé příruční zavazadlo k tomu svému. Mě osobně se ale osvědčilo obě zavazadla sbalit do jednoho. Svoje soukromé věci jsem tak sbalila do Oliviiného přebalovacího batohu, abych měla vše po ruce. V příručním zavazadle miminka byste měli mít všechno, co byste pro miminko za let mohli potřebovat. Určitě nezapomeňte plínky, jídlo, a případně dudlík. U dětského jídla neplatí omezení na množství tekutin. Tuto skutečnost ale doporučujeme vždy před odletem ověřit u konkrétního letiště.


Co vás čeká v letadle

Letušky vám automaticky podají do ruky balíček, ve kterém je záchranná vesta pro miminko a speciální pás, který si připnete na ten svůj. Pokud si s ním nevíte rady, raději si nechejte jako já od letušky pomoci. Cesta s miminkem na klíně může být trochu méně pohodlná. Mně se osvědčilo mít miminko v kojící poloze s hlavou směrem k oknu a s podloženou rukou, tak aby mi během dlouhého letu nezdřevěněla. Přebalovací tašku jsem si nechala u sebe, kdybych ji náhodou během letu potřebovalo. To se sice nestalo, ale kdybyste potřebovali přebalit vy, přebalovací pult by měl být vždy na každé toaletě.


A teď to úplně nejdůležitější!

Pamatujte na to, že při vzletu a při přistání je třeba, aby miminko polykalo. Bez vaší pomoci totiž ještě neumí vyrovnávat tlak v uších. Ideálně jej tedy začněte krmit hned, jak začnou vyrovnávat tlak v kabině nebo dejte miminku alespoň dudlík. Poděkují vám i ostatní cestující, protože miminko nebude plakat.



 

Tohle je souhrn rad, který se nám moc osvědčil na naší první cestě s Olivií letadlem. Pokud máme něco špatně, nebo se něco změnilo, dejte nám prosím vědět do komentářů.









56 zobrazení0 komentářů

Comments


Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page