top of page
  • Obrázek autoraLori

Malta - země krásná po páté hodině večer

Aktualizováno: 1. 4. 2022

"Co kdybychom se vydali na puťák po Maltě? Jsou tam zrovna levné letenky!"

Pokud někdy přesně tohle vaše polovička prohlásí. Radím vám obezřetnost. Může se z toho totiž vyklubat jedna z nejžhavějších dovolených ve vašem životě a ne zrovna tím dobrým způsobem.

Na Maltě je totiž opravdu horko a obzvlášť v červenci, kdy měli ty levné letenky, a kdy jsme se tam rozhodli vydat my.


Malta, oficiálně Maltská republika je vyspělá, hustě obydlená ostrovní země ve Středozemním moři. Jde o nejmenší členskou zemi Evropské unie. Tak zhruba to vám o Maltě řekne první věta z Wikipedie. Spousta nádherných fotografií tříštícího se moře zase naláká na nádherná zátiší a romantické západy slunce. Na co ale není průměrný středoevropan zvyklý je to neskutečně neskutečné horko, které vás přímo praští do obličeje v momentě kdy vystoupíte z letadla.


Naším plánem bylo do země přiletět a protože je opravdu malinká, projít ji celou pěšky křížem krážem s batohy na zádech a přespávat, co to půjde venku pod širákem.



Začali jsme hned po příletu do Valetty, kdy jsme se hrdinně a nadšeně vydali na cca 6,5 km dlouhý výlet z letiště Valetta do Modré Jeskyně na jihu ostrova. Byli jsme ještě příliš nadšení na to, abychom jeli autobusem a čekat na něj hodinu se nám zdálo nesmyslné. Vždyť za hodinu tam v pohodě budeme pěšky! Vydali jsme se tedy asi v jednu hodinu odpoledne pěšky přes celý ostrov Malta a bylo to samozřejmě opravdu a velmi špatný nápad.


Ono... Malta nejsou jen ta krásná a romantická zátiší. Malta je především vyprahlá poušť plná domů a bezútěšných ulic. Když jsme o dvě hodiny později po rozpálené betonové cestě dorazili k cíli, veškerá radost z dovolené nás opustila.


Modrá jeskyně je okouzlující skalní útvar, jeden z top turistických cílů na Maltě. Chcete vědět jak vypadá? Tak si ji vygooglete, protože Obrjen odmítl v tom horku cokoliv fotit. Vydrželi jsme se na lagunu dívat asi 5 minut, a pak jsme nešťastní z toho, kam jsme se to dostali odpadli v nedaleké autobusové zastávce. První stín, který jsme za celý výlet potkali!


Seděla jsem tam trochu sklesle, protože to celé byl můj nápad. Obr vedle mě usnul a já zpytovala svědomí, že jsme skutečně neodletěli do Norska, jak původně navrhoval on. Ručičky na hodinkách ukazovaly asi 16:30. To jsem ještě nevěděla, že bude líp. Malta je totiž země moc krásná, ale až páté hodině večer.




Po tomhle kouzelném denním milníku se totiž náhle ochladí na přijatelnou teplotu a mozek průměrného středoevropana se rázem přestane přehřívat. Celý svůj výlet jsme tak schopni shrnout velmi jednoduše. Kamkoliv jsme došli do páté hodině večer, tam bylo hezky a líbilo se nám. Jakékoliv místo, které jsme navštívili dřív, nestálo za nic. A bylo úplně jedno, zda to místo bylo vychvalované bedekry. Do pěti hodin nás zajímalo jediné - kde se dá koupit pitná voda! (Na to, že jste drsňáci, a že byste zvládli pít odsolovanou kohoutkovou na to raději rovnou zapomeňte. Nedáte to. Je fakt hnusná. Ale fakt!)



Každopádně, pokud jste podobně chladnomilní jako my, na Maltu raději v létě vůbec nejezděte a nebo se nesnažte ji přejít pěšky. Pokud ji přece jen budete chtít poznat křížem krážem, jezděte autobusem. Autobusová doprava na Maltě je totiž prvotřídní. Linkami je protkán celý ostrov, autobusy jedou na čas a spolehlivě vás na ně navedou google mapy, a to včetně času odjezdu a čísla linky. Více informací o autobusové dopravě na Maltě a především o aktuálních cenách jízdenek najdete pak na stránce: https://www.publictransport.com.mt.



69 zobrazení0 komentářů

Comments


Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page